09 Ιανουάριος, 2019 13:41
Από τον Χάρη Κωνσταντόπουλο, Φαρμακοποιό MSc
Η αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού είναι αδιαμφισβήτητη και έχουν ασχοληθεί και αναφερθεί σε αυτό πολλά άρθρα ανά περιόδους. Αξίζει όμως να μιλήσουμε για ένα μικρό παρακλάδι του που λέγεται διατροφή και εμβολιασμός. Συχνά ακούμε τον κόσμο να μας ρωτά «Κάνει να φάω ψάρι, αυγό, σοκολάτα, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς αν κάνω το εμβόλιο;» Μάλιστα πολλοί αποφεύγουν τον εμβολιασμό σε περιόδους που ξέρουν ότι θα καταναλώσουν τις παραπάνω τροφές. «Θα το κάνω αργότερα γιατί έχω να πάω σε μια γιορτή και θα έχει κοτόπουλο για φαγητό και γλυκό σοκολάτα. Κρίμα να τα χάσω για το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά μια κυρία πριν λίγο καιρό.
Τι όμως πραγματικά συμβαίνει; Σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίζονται οι παραπάνω ισχυρισμοί; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τα αντιγριπικά εμβόλια παρασκευάζονται μετά από καλλιέργεια των ιών σε αυγά κότας και στην συνέχεια απενεργοποιούνται και επεξεργάζονται κατάλληλα για να ενσωματωθούν στο εμβόλιο. Οπότε η μόνη σύνδεση που έχει το εμβόλιο με την διατροφή είναι με το αυγό-κοτόπουλο για τον παραπάνω λόγο. Όλες οι άλλες περιπτώσεις (ψάρι, σοκολάτα, ξηροί καρποί κτλ) φαίνεται να είναι απλά παραπληροφόρηση.
Παρότι η παρασκευή του εμβολίου γίνεται κάτω από σχεδόν τέλειες συνθήκες υπάρχει μια πολύ μικρή περίπτωση, θεωρητικά πάντα, ποσότητα αυγού να έχει περάσει στο εμβόλιο. Οπότε εάν κάποιος έχει διαγνωσμένη αλλεργία στο αυγό και μάλιστα αναφυλακτικού τύπου ή κάποιος δεν το ξέρει (π.χ. βρέφος) έχει νόημα να αποφύγει τον εμβολιασμό. Και πάλι βέβαια ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος που διαρκεί η αλλεργική αντίδραση είναι μικρός.
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν και πάντα μιλώντας σε σχέση με την διατροφή δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς την κατανάλωση τροφών και τον αντιγριπικό εμβολιασμό παρά μόνο σε όσους έχουν αλλεργία στο αυγό. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να πραγματοποιηθεί εμβολιασμός.
*Ο Χάρης Κωνσταντόπουλος είναι φαρμακοποιός, απόφοιτός του πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό στο φαρμακευτικό μάρκετινγκ. Είναι αρθρογράφος-συνεργάτης του περιοδικού «pharmacy management και επικοινωνία» ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση βοηθών φαρμακείου και άλλων ειδικοτήτων υγείας και ομορφιάς.
Το τελευταίο καιρό διατηρεί φαρμακείο στο Κολίρι ν.Ηλείας.